Cikkek, rádió és tv-műsorok Koncz Erikával:

Óbudai Anziksz:Amikor a mesének folytatódnia kell

M1: Esély

168 Óra: Mese neked

Tilos Rádió: Rehab a tortán

TV2 Napló: Oroszlánszívű Benedek meséje

A Tanár Úr cipője

E-mailt küldeni olcsó, hatékony és rengeteg időt spórolhatunk vele. Különösen, ha egyszerre 34 embert szeretnénk értesíteni ugyanarról. Jól tudta ezt Zuti Krisztián tanár úr cipője is, ezért egy szép tavaszi napon telefonos segítséggel a következő üzenetet juttatta el a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium 12. B. osztály tanulóinak:

„Találkozzunk ma este 11-kor a tanteremben! Pizsamában gyertek.
Valaki hozzon:

A többit majd személyesen megbeszéljük. Ne késsetek!

Üdvözlettel: A Tanár Úr cipője!”

Mindenki más egyszerű tréfának vélte volna ezt az e-mailt, ám a 12. B. tudta, hogy csak komoly dologról lehet szó, ezért mindenki időben érkezett.

–Örülök, hogy mind itt vagytok! Külön köszönöm, hogy nem késtetek, mi több már össze is vannak gyúrva az általam kért alapanyagok. Bizonyára azt hiszitek, hogy süteményt fogunk sütni, ám valójában ennél sokkal komolyabb és maradandóbb dologról van szó, amit együtt fogunk létrehozni. –szólt meghatottan a tanár úr cipője.

Illusztráció: Kauka Kincső

–De mégis mit? –kérdezte mindenki egyszerre.
–Szerintem nem vagyok egyedül, ha úgy gondolom, hogy a Tanár Úr valami igazán egyedi ajándékot érdemel búcsúzóul. Olyat, amiben mindenki benne van. Az alap már kész, csupán hozzá kell tennetek valamit.
–A tésztára gondolsz? –csodálkoztak a diákok.
–Igen. Névsor szerint megyünk és mindenki gyúr egyet rajta. Nagyon fontos, hogy puszta kézzel dolgozzatok!
–A kéz melege a lényeg?
–Az is, meg persze az, hogy mindenki a legjobb tulajdonságára gondoljon, miközben gyúr.
–Mi a cél?
–Egy vízálló cipővédő. Olyan, amibe ha beleugrom, soha többé nem leszek koszos, nem használódom el, és így örökre a Tanár Úr kedvenc cipője lehetek.
–És minden olyasmi lepereg rólad, amibe nem szívesen lép az ember?
–Úgy ám!
–Hát ez nagyon menő! –ismerték el a diákok.
–Bizony az, és csakis veletek együtt sikerülhet. Azért fontos, hogy névsor szerint haladjunk, hogy senki ne maradjon ki.
–És te pontosan tudod, hogy mik kellenek ehhez a cipővédőhöz?
–Igen. Van egy listám.
–Oké. Ha ilyen biztos vagy benne, hogy a 12. B. osztály tagjaiban megvan mindaz, amire szükséged lehet, akkor benne vagyunk!
–Tudtam, hogy számíthatok rátok! –örvendezett a tanár úr cipője.
Bizony nem két perc volt, mire mindenki belegyúrta a tésztába a legjobb tulajdonságát. Hogy jobban teljen az idő, előkerült egy-két gitár, szép énekdallamok és persze chips is.
–Hogyan tovább?
–Hátravan még a keringő. És, hogy ne kelljen azzal húzni az időt, hogy eldöntsük, ki kivel lenne szívesen, hoztam egy előre összeállított listát. Sorsolással döntöttem el, kik alkotnak egy párt.

Babinchak Atanáz–Brüll Kamilla Virág
Balázs Botond–Jánky Eszter
Bárdon Lili–Mester Virág Boglárka
Fehér Fanni Mercédesz– Juhász Jázmin
Ferenczi Dóra–Szőke Botond
Ferenczi Zsófia–Szőke Laura
Gálberki Réka–Ruzicska Lilien
Hargitai Emma–Romhányi Réka
Juhász Janka Alexandra–Venyige Dorina
Juhász Kitti–Tuboly Alexandra
Köllő Alexandra– Szücs Nikoletta
Kovács Gyopár –Virág Anna Júlia
Farkas Bálint–Papp Lili
Lengyel Anna–Sztojka Sebestyén Gergő
Lódi Laura –Venyige Petra
Lukács Beáta–Szegvári Tünde
Molnár Zorka Luca– Simon Zina

Szerencsére ez egy olyan összetartó és szeretetteljes közösség volt, hogy senki sem bánta, hogy nem valaki más lett a párja. Amikor megszólalt a keringő, a tészta teljesen ellágyult. Ekkor a tanár úr cipője egy jól irányzott ugrással a tálba vetette magát. A tészta teljesen befedte. Olyan volt, mint egy hatalmas, meleg ölelés. A cipőnek nem volt más dolga, mint magába szívni. A keringő végére a tészta eltűnt és a cipő úgy ragyogott, hogy szebb volt, mint új korában.

Illusztráció: Kauka Kincső

–Ó, hát sikerült! Nagyon szépen köszönöm, hogy segítettetek! –szólt meghatottan.
–Igazán szívesen, elvégre nagyon szeretjük a Tanár Urat és nélküled nem lenne ugyanolyan. Azért, ha nem titok, elárulod, mik voltak még a tésztában?

–Nem bánom:

–Ez aztán jó sok minden! Nem félsz, hogy más is megtudja a receptet és így nem leszel többé különleges?
–Egyáltalán nem, mert ez a különleges cipővédő csakis veletek együtt jöhetett létre. Azért lett olyan, amilyen, mert ti segítettetek. Bárki is próbálná lemásolni, nem sikerülne neki.
–Akkor tényleg valami egyszerit és megismételhetetlent alkottunk! Most viszont jobb, ha hazamész, mert a tanár úr mérges lesz, ha nem talál otthon. Köszönjük szépen ezt az élményt!
–Tényleg indulnom kell. Én is köszönöm az elmúlt éveket és azt, hogy általatok örök életű lehetek!

Másnap reggel még a nap is szebben sütött. Minden a helyére került. És bár egy korszak lezárult, senki sem volt szomorú, mert tudta, hogy minden vég egy új kezdet.Illusztráció: Kauka Kincső