Cikkek, rádió és tv-műsorok Koncz Erikával:

Mandiner:A mese terápia

PinkAnyu: Szenzációs mesekönyv

Óbudai Anziksz:Amikor a mesének folytatódnia kell

168 Óra: Mese neked

Tilos Rádió: Rehab a tortán

TV2 Napló:Oroszlánszívű Benedek meséje

Csak bízd Don Papára!

Gondolkodtál már rajta, hogy vajon mivel töltik az idejüket a jegesmedvék, ha egy kis szórakozásra vágynak? Mi lehet számukra a legjobb kikapcsolódás az Északi- sarkon, ahol minden csupa jég? Például minden évben kétszer korcsolyaversenyt rendeznek. Egyszer a nagyok, máskor a bocsok mérik össze tudásukat. A kicsik között Balázs a legjobb. Eddig minden évben ő nyert. Hogy idén is sikerül-e neki, és hogy került kapcsolatba Don Papával? Ebből a meséből kiderül.

Most is, mint mindig, a felnőttek már napokkal a bocsok versenye előtt készültek és szervezkedtek, hogy minden zökkenőmentesen menjen, és a gyerekeknek csak a versenyre kelljen koncentrálniuk. Dorottya a jegesmedve kislány eddig még sosem versenyzett, inkább csak Balázst csodálta. Most azonban támadt egy ötlete, ezért felkereste Balázst, hogy elmondja neki.

- Szia, Balázs!
- Szia, Dorottya!
- Várod már a versenyt? Már csak három nap és itt lesz.
- Várom, várom, de nem nagyon.
- Miért? Hiszen mindig te nyersz.
- Hát éppen ez a baj. Már nincs az egészben semmi különös. A felnőttekkel pedig még nem versenyezhetek, mert a szabály az szabály.
- És mi lenne, ha most valami újat csinálnál? Mindenkit meglepnénk, az biztos. - lelkendezett Dorottya
- Meglepnénk? Mire gondolsz? - csodálkozott Balázs
- Arra, hogy most az egyéni produkciód után, bemutathatnál egy páros számot is.
- Veled?
- Igen, arra gondoltam! Esetleg lehet róla szó?
- Lehet, de csak egy feltétellel. Hozz nekem valami finomat, de olyat, amit még sosem ettem. Sőt, senki sem az egész Északi-sarkon! - mondta határozottan Balázs
- Nem lesz könnyű, de megpróbálom! Nagyon szeretnék veled közös produkciót! - felelte Dorottya, aztán elszaladt.
- Most meg hová rohansz? - kiáltotta Balázs, de Dorottya ezt már nem hallotta.

Elszaladt megkeresni Csengét, a sarki csért. A sarki csér a repülés világrekordere. Nála többet egyik költöző madár sem tud repülni. Csenge meg aztán igazi világjáró. Az egész Földet bejárta már. Még Magyarországon is járt. Éppen ezért, amikor Dorottya elmesélte, milyen feladatot adott neki Balázs, csupán ennyit mondott: „Csak bízd Don Papára!”

- Don Papa? Ki az a Don Papa, talán egy szakács?
- Bizony! Mégpedig a legjobb! - vágta rá Csenge.
- Hol találkoztál vele? - érdeklődött Dorottya
- Amikor megkezdtem szokásos körutamat, kedvem támadt egy kis kitérőt tenni, ezért módosítottam az útvonalat. Jóval többet repültem, mint amennyit sarki csér valaha is fog. Megálltam pihenni, és leszálltam Magyarországon. Mégpedig Gödön.
- Honnan tudtad, hogy ott vagy?
- Maga Don Papa mondta. Leszálltam, hogy megpihenjek, mire ő bemutatkozott, és megkérdezte, hozhat-e valamit. Szó, ami szó elég éhes voltam, ezért igent mondtam.
- És mit hozott? Valami finom tengeri halat? - kérdezte izgatottan Dorottya
- Hal is volt benne, az biztos, de sosem ettem még olyan finomat. Megkérdeztem mi az, és azt mondta, hogy Don Papa specialitása sarki csérek számára! - mondta büszkén Csenge
- Ejha! Okos ez a Don Papa, ha még azt is tudta, hogy sarki csér vagy!
- Bizony! És azt is mondta, hogy neki mindenre fel kell készülnie, mert sosem tudhatja, hogy ki tér be hozzá, hogy egyen vagy igyon nála és neki a vendég a legfontosabb.
- Hű, akkor tényleg ő kell ide. De, hogyan érhetnénk el, hogy eljöjjön ilyen messzire? Mégiscsak az Északi- sarkon vagyunk, és tudod, nem szeretnék csalódást okozni Balázsnak, és ráadásul minden vágyam, hogy felléphessek vele a korcsolyaversenyen párosban. Biztos, hogy mi lennénk a legjobbak. - sopánkodott Dorottya.
- Csak nyugalom! Tudod, az óriási dolog, ha már az Északi-sarkra is eljut valaki tehetségének a híre, mivel nagyon, de nagyon messze lakunk! Éppen ezért Don Papa adott nekem egy varázs zoknit, amit hogyha felveszek és 5-ször dobbantok benne, már pattan is fel a pizzás dobozra, és repül hozzánk. Olyan ez a pizzás doboz, mint egy szörfdeszka, csak sokkal gyorsabb, mivel az égen közlekedik.
- Ejha! Ez nem semmi! És mi lenne, ha azt kérnéd Don Papától, hogy repítsen nekünk ide egy jegesmedve kedvencét? Balázs biztosan nagyon örülne, és akkor aztán megtanítana nekem egy olyan koreográfiát a versenyre, amivel nemhogy mi nyerünk, hanem világhírűek is leszünk, akár a te Don Papád ott Gödön! - lelkesedett Dorottya
- Úgy lesz! De most menj szépen és kezdd el a gyakorlást Balázzsal. - mondta Csenge
- Igenis! - rikkantotta Dorottya, és már szaladt is.
- Hát itt vagy! Úgy elrohantál! Időm se volt elmondani, hogy szívesen korcsolyázom veled párban a versenyen, és csak ugrattalak azzal az étel dologgal, hisz hogyan is hozhatnál ide olyasmit, amit még senki sem evett az egész Északi- sarkon. Remélem nem haragszol! - mondta Balázs
- Sose becsülj alá egy hölgyet! - felelte büszkén Dorottya.
- Ezek szerint sikerült? - csodálkozott Balázs
- Majd meglátod. Most pedig gyakoroljunk, mert nincs sok időnk a versenyig. Tudom, hogy nyerő páros leszünk, de ideje munkához látnunk.
- Rendben. A páros korcsolyában az ugrások, lépéssorok és forgások mellett fontos elem az emelés, illetve a dobott ugrások és kitartott, pörgetett emelések. - kezdte Balázs
- Ejha! Te aztán érted a dolgod! Nem ennél esetleg egy jegesmedve kedvencét? - szólt egy hang
- Ki beszél? - hökkent meg Balázs
- Don Papa vagyok. Azért repültem idáig a pizzás dobozon, hogy megvendégeljelek egy olyan lakomával, amit még senki nem evett az egész Északi- sarkon! Sőt! Az egész világon, mivel ezt csak a te kedvedért készítettük. Számunkra a legfontosabb a vendég!
- Ej, Dorottyám! Nagyon köszönöm, hogy elintézted nekem! Megtisztelnél azzal, hogy velem vacsorázol? Hisz úgy is jegesmedve kedvencét eszünk. Csak finom lehet.
- Még, hogy finom! Don Papa a legjobb! Ezért őt hívtuk ide! - szólt közbe Csenge a sarki csér.
- Veled vacsorázom. Egy feltétellel. - mondta Dorottya
- Ha megnyerjük a versenyt? - kérdezte Balázs
- Ugyan! Azt megnyerjük, ebben biztos vagyok. - vágta rá Dorottya
- Ha felnövünk, hozzám jössz feleségül? - kérdezte Balázs
- Esetleg. - nevetett Dorottya. Most már együnk, mert farkas éhes vagyok.
- Nők! - legyintett Balázs és jókorát harapott a jegesmedve kedvencéből.
- Nyugi, csak ugrattalak! Persze, hogy hozzád megyek feleségül, ha felnövünk. Mondtam, hogy nyerő páros vagyunk és sosem a levegőbe beszélek.

A jegesmedve kedvencéből az egész Északi-sark jól lakott. Mindenki degeszre ette magát. Egyesekben felmerült, hogy az idén inkább aludjanak korcsolyaverseny helyett, de a többség erről hallani sem akart. Hogy nyert-e az álompáros? Még szép!